Grattis till det första jobbet

Har du fått ett nytt jobb? Stort grattis! Vilken härlig känsla det är, eller hur? Nu får du fira ordentligt och se till att njuta av vetskapen att du nu har ett jobb. Och detta oavsett om det är ditt första jobb eller ditt femtioförsta. Men när du har firat klart är det dags för allvar, för det är då jobbet startar. För detta är det viktigt att vara förberedd. Här nedan får du några tips att tänka på inför och under första arbetsdagen på nya jobbet.

Var dig själv

Det kan låta som en självklarhet, men det är lätt att glömma bort sig själv när man kommer in i ett nytt sammanhang med människor som redan har erfarenhet. Men kom ihåg att du har fått jobbet för att du är du och för att du har dina kunskaper. Så försök inte att vara någon annan – utan gör din grej och hitta din plats på arbetsplatsen. Dessutom är det ju tråkigt att vara exakt som alla andra. Så var den person som ingen annan är som, det vill säga dig själv.

Det är okej att bara vara

Under din första dag behöver du inte prestera och komma på värsta nya idén som tar hela företaget till en helt ny nivå. Det är din första dag och det tar tid att komma in på en arbetsplats. Mycket är nytt och det är okej att gå lugnt fram. Det skulle ha varit skillnad om det var din tusende arbetsdag, då hade nog ansvaret sett annorlunda ut. Under din första är det dock helt okej att bara vara.