Vad är en domän?

Om man själv inte är insatt i domänbranschen är det svårt att veta vad en domän är. Kort sagt är en domän själva ordet eller namnet du skriver i din webbläsare för att komma till en viss hemsida. Så om du till exempel vill köpa lego duplo från storochliten.se kan du välja att skriva in storochliten.se direkt i webbläsaren, eller att söka på “köpa lego duplo” för att sen gå in på några av de domäner som kommer upp i sökresultatet.

Vem ligger bakom domänen?

Har du tidigare hört talas om IP-adress? Precis som att varje enskild dator har en IP-adress så har även varje enskilt domännamn det. IP-adressen är en kombination av siffror som “ligger bakom domänen” och som gör att allt fungerar. Denna kan du också skriva in i webbläsaren för att komma till önskad hemsida. Att skriva domännamnet är dock något smididgare.

En toppdomän för varje land

Du har med stor sannolikhet märkt att många domännamn i Sverige slutar med “.se”. Detta är den så kallade toppdomänen som gäller i Sverige. Om en hemsida slutar på “.dk” eller “.no” betyder det att hemsidan tillhör Danmark eller Norge och deras toppdomäner. En hemsida som slutar på “.com”, “.org” och så vidare ingår i en generisk toppdomän. Om du vill veta mer om domäner eller om du behöver hjälp med något relaterat till data, domäner, hemsidor osv. kan du alltid höra av dig till oss på Webl Lovers.