Vad ska ingå i ett personligt brev?

På många jobbannonser krävs det ett personligt brev eller någon typ av beskrivning av dig själv. Det kan kännas jobbigt att behöva skriva så mycket om dig själv men det säger faktiskt ganska mycket om hur du är som person och varför just du skulle passa bra för den tjänsten som är ledig.

Alla arbetsgivare tycker att det ska finnas med olika saker i ett personligt brev. Men om det inte står några specifika krav på vad som ska vara med i annonsen kan du alltid utgå ifrån ord som finns med i annonsen. Många skriver till exempel att de vill ha en driven person som är villig att lära sig nya saker. Berätta då hur du är driven på ditt sätt och vad det betyder för dig att lära dig nya saker.

Inte ett CV

Ett personligt brev är inte ett CV – alltså ska det inte finnas med tidigare jobbeskrivningar och arbetsplatser. Här ska du mer prata om dina erfarenheter, hur du är som person idag och vad du har för ambitioner i framtiden. Men du ska inte sälja in dig själv för mycket – vilket kan vara en svår balans att hitta.

En arbetsgivare vill inte läsa ett personligt brev där varje mening börjar med “Jag är driven för att…”. Utan se till att använda ett professionellt språk, men som ändå inte är för formellt. Ett annat tips är att alltid avsluta ditt brev med att tacka för möjligheten och att du ser fram emot att höra ifrån arbetsgivaren på något sätt.